Ayurveda

Ayurveda

52Ayurveda is een traditionele geneeswijze uit India. Het woord Ayurveda betekent ‘kennis van het leven’. In de Ayurvedische geneeskunde gaat men ervan uit dat iemand pas gezond is, zodra de energie in lichaam en geest in balans zijn.

De centrale Ayurvedische gedachte is dat een ziekte eerst in de geest ontstaat, en zich na het negeren daarvan, in het lichaam manifesteert.
Uitzondering daarop zijn genetisch bepaalde ziekten.

Illustratief voor dit principe is de oud-Indiaase uitspraak:
‘Als je wil weten hoe je lichaam morgen is, kijk dan naar je gedachten van vandaag’.

In de Ayurveda is alles opgebouwd uit 5 elementen:
Aarde, Water, Vuur, Lucht en de Ether.
Deze 5 elementen vormen de basis voor de 3 levenskrachten. Alle energie, in de geest-,in het lichaam-, in de wereld om ons heen, heeft deze drie karakteristieken, die dosha’s worden genoemd. Samen heten de 3 karakteristieken de ‘tridosha’.

49Alle energieën kennen deze karakteristieken:
Onze DNA-strengen, ons zenuwstelsel, onze passies, de seizoensbewegingen in ons klimaat en kosmische energieën in sterren. Zo microkosmos, zo macrokosmos.

De 3 karakteristieken zijn:

 • Vata.
  Vata reguleert impulsen: beweging, verandering.
  Vata is merkbaar in zenuwstoornissen, hyperventilatie, maar ook in droge herfstwinden.
  Vata-verstoringen zijn gecorreleerd aan angst.
 • Pitta.
  Pitta zorgt voor vurigheid.
  Pitta is merkbaarin de spijsvertering, in hartstocht, heethoofdigheid, maar ook in vulkanen.
 • Kapha.
  Kapha zorgt voor structuur en stevigheid.
  Kapha is merkbaar in berusting, bezitterigheid, depressies, maar ook tijdens een bewolkte, sombere dag.

De Ayurveda stelt dat elk wezen bij de geboorte een unieke, volmaakte verdeling van deze drie energie-karakteristieken heeft. Ze uiten zich in lichaamsbouw, immuunstelsel, karaktertrekken en gedrag.

50De ‘geneesmiddelen’ van Ayurveda richten zich op het bewust met levensstijl en gedrag omgaan, voeding, massage, ademtherapie en kruiden.

Deze wetenschap stamt uit een tijd toen filosofie en geneeskunde nog niet gescheiden waren. De vastlegging in geschrift vond plaats tussen 3500 en 5000 jaar geleden.

De Ayurveda beïnvloedde vele andere traditionele geneeswijzen over heel de wereld, waaronder de Griekse, de Tibetaanse en de Chinese.

51De Ayurvedische geneeswijze neemt een belangrijke plaats in, in de opleidingen aan de medische faculteiten van de Universiteiten in India.
Sinds enige tijd wordt de Aurvedische geneeswijze door de ‘Wereld Gezondheidsorganisatie’ officieel erkend als een wetenschappelijke geneeskunde.